Yli 300 rohingyapakolaista jumissa indonesialaisilla rannoilla

0
Indonesiaan Acehin alueelle on marraskuun aikana saapunut yli tuhat rohingyapakolaista. Kuva on sunnuntailta Krueng Rayasta. LEHTIKUVA / AFP
Indonesiaan Acehin alueelle on marraskuun aikana saapunut yli tuhat rohingyapakolaista. Kuva on sunnuntailta Krueng Rayasta. LEHTIKUVA / AFP

Yli 300 Myamarista paennutta rohingyapakolaista, suurin osa naisia ja lapsia, on jäänyt jumiin rannoille Indonesian länsiosassa. Paikalliset viranomaiset ilmoittivat, ettei uusia pakolaisia oteta vastaan eikä heille anneta telttoja tai ruokaa.

Alueelle saapui ensin noin 180 pakolaisen ryhmä ja myöhemmin toisella veneellä 135 pakolaista lisää naapurimaakuntaan.

– Olimme merellä lähes puolitoista kuukautta. Lähdimme 1. marraskuuta, kertoi toisella veneistä saapunut 24-vuotias pakolainen Muhammad Shohibul Islam uutistoimisto AFP:lle.

Acehin alueelle on marraskuun aikana saapunut yli tuhat rohingyapakolaista. Viranomaiset ja paikalliset asukkaat ovat uhanneet ajaa tulijat takaisin merelle.

– Heidät sijoitetaan rantautumispaikalleen. Tällä kertaa hallitus ei kata mitään kustannuksia, ilmoitti Muslim, Pidien sosiaaliviraston johtaja Acehin provinssissa.

Kuten monet indonesialaiset, Muslim käyttää vain yhtä nimeä. Hänen mukaansa Pidien suojissa ei ole enää tilaa uusille tulijoille.

Indonesian presidentti Joko Widodo sanoi aiemmin, että pakolaisia kuljettaa Indonesiaan ihmiskauppaverkosto ja lupasi tiukkoja toimia ilmiön kitkemiseksi. Indonesia ei ole liittynyt YK:n pakolaissopimukseen ja sanoo, ettei sillä ole velvollisuutta ottaa vastaan pakolaisia Myanmarista. Monet muut maat alueella ovat myös sulkeneet rajansa rohingyapakolaisilta.

Myanmarista on viime vuosina paennut lähes miljoona rohingyaa naapurimaa Bangladeshiin. Tuhannet ovat lähteneet vaaralliselle merimatkalle pyrkien Malesiaan tai Indonesiaan. Rohingyat ovat pääosin muslimeja ja ovat joutuneet vainon kohteeksi kotimaassaan.