Kohuyhtiö Uroksen epäillään saaneen miljoonien kehityslainat valheilla – oikeudenkäynti yhtiön perustajia vastaan alkaa

0
Jutussa on kyse yhteensä yli kuuden miljoonan euron arvoisista tuotekehityslainoista ja avustuksesta, jotka sittemmin konkurssiin ajautunut Uros sai Business Finlandilta 2010-luvulla. LEHTIKUVA / EEVA RIIHELÄ
Jutussa on kyse yhteensä yli kuuden miljoonan euron arvoisista tuotekehityslainoista ja avustuksesta, jotka sittemmin konkurssiin ajautunut Uros sai Business Finlandilta 2010-luvulla. LEHTIKUVA / EEVA RIIHELÄ

Oulun käräjäoikeudessa alkaa tänään oikeudenkäynti epäillyistä rikoksista kohuyhtiö Uroksen toiminnassa.

Törkeästä avustuspetoksesta syytetään teknologiayhtiön perustajia Jyrki Hallikaista ja Tommi Uharia. Poliisi on aiemmin kertonut, että epäillyt kiistivät teot esitutkinnassa.

Oikeudenkäynti alkaa valmisteluistunnolla, johon syytettyjen ei ole pakko osallistua. Pääkäsittelyn on määrä alkaa huhtikuussa. Jo tänään tulevat kuitenkin julki syyttäjän haastehakemus sekä poliisin esitutkinta.

Miljoonia euroja julkista rahaa

Jutussa on kyse yhteensä yli kuuden miljoonan euron arvoisista tuotekehityslainoista ja avustuksesta, jotka sittemmin konkurssiin ajautunut Uros sai Business Finlandilta 2010-luvulla. Poliisin mukaan epäillyt antoivat Business Finlandille harhaanjohtavia tietoja ja salasivat seikkoja, joilla olisi ollut olennainen merkitys avustusten saamisen kannalta.

Epäillyn rikoksen tekoaikaan vuosina 2011–2015 Uhari oli yhtiön toimitusjohtaja ja Hallikainen hallituksen puheenjohtaja. Uhari jätti Uroksen joitakin vuosia sitten, Hallikainen on ollut Uroksen pääomistaja.

Uros asetettiin konkurssiin alkuvuodesta 2022. Konkurssiratkaisussaan käräjäoikeus katsoi, että yhtiö oli konkurssilaissa tarkoitetulla tavalla muutoin kuin tilapäisesti maksukyvytön. Oikeuden mukaan Uroksella oli tuolloin velkoja ainakin lähes 13,5 miljoonaa euroa ja kassavaroja vain noin 14 000 euroa.

Salaisia sopimuksia tytäryhtiön kanssa

Uros sai vuosina 2011–2013 silloiselta Tekesiltä eli nykyiseltä Business Finlandilta lähes viiden miljoonan euron tuotekehityslainat ja 1,25 miljoonan euron avustuksen. Vuoden 2020 lopulla Business Finland määräsi rahat välittömästi takaisinmaksettavaksi.

STT kertoi syksyllä 2021, että Uroksen kertomien mahtavien voittojen takana ei todennäköisesti ollut vastaavaa todellista liiketoimintaa. STT uutisoi tuolloin myös, että Uros oli lähes kymmenen vuoden aikana maksanut Business Finland -lainoistaan vain osan koroista.

Business Finlandin mukaan se sai vuosina 2019 ja 2020 tietoonsa asioita, jotka Uros oli salannut ja jotka olisivat aikoinaan johtaneet siihen, että rahoitusta ei olisi myönnetty. Sen mukaan Uros salasi rahoittajalta sopimukset, joilla rahoitetuissa projekteissa kehitettävät tai aikaansaadut tulokset myytiin ja luovutettiin luxemburgilaiselle tytäryhtiölle.

Yrityskaupat määrättiin peruttavaksi

Uroksen konkurssipesän mukaan luxemburgilaisia tytäryhtiöitä käytettiin sittemmin Uroksen omaisuuden siirtämiseksi pois velkojien ulottuvilta.

Uros myi tytäryhtiöt joulukuussa 2020 konsernin emoyhtiölle Uros Ag:lle yhteensä noin 25 000 euron kauppahintaan. Konkurssipesän mukaan kaupat olivat merkittävän alihintaisia, sillä tytäryhtiöillä oli kauppojen toteuttamisen aikaan taseessaan varoja yhteensä yli 320 miljoonaa euroa.

Kauppahintoja ei myöskään koskaan maksettu, vaan ne kirjattiin Uroksen kirjanpitoon saataviksi myydyiltä tytäryhtiöiltä.

Oulun käräjäoikeus määräsi viime vuoden lokakuussa yrityskaupat peruttavaksi. Käräjäoikeus ratkaisi asian yksipuolisella tuomiolla, sillä asiassa Uros Ag:n edustajaksi katsottu Jyrki Hallikainen ei vastannut konkurssipesän kanteeseen määräajassa.

Maria Rosvall